Nieuws                                                        

22 november 2015 - Mondhygiënistenpraktijk Live op Facebook  

Wij zijn ook Live op Facebook. Vindt u het leuk om allerlei tips, weetjes, artikelen etc. over de mond en mondgezondheid te ontvangen, like onze pagina dan. Klik op de Facebook button.

facebook logo

19 mei 2015 - Mondhygiënistenpraktijk Doorn voor 2e periode ISO 9001 gecertificeerd

Op 19 mei 2015 hebben wij als mondhygiënistenpraktijk voor de 2e keer het ISO 9001 certificaat behaald. Gedurende de twee voorgaande jaren hebben wij de kwaliteitsstandaard in onze praktijk kunnen vasthouden en waar mogelijk kunnen verbeteren. U gaf ons een 8.6 als waardering. Voor meer informatie: Kwaliteit

Het onderscheid tussen de mondhygiënist en de preventie-assistent

2015-06-30

NVM-mondhygiënisten, dé beroepsorganisatie van mondhygiënisten in Nederland, is ernstig bezorgd over de kwaliteit en patiëntveiligheid verleend door een hulpkracht binnen de mondzorgpraktijk, de ‘preventie-assistent’. Deze minimaal geschoolde kracht wordt steeds vaker ingezet om tandheelkundige behandelingen uit te voeren.

Verschillen tussen mondhygiënist en preventie-assistent
De mondhygiënist volgt een 4-jarige HBO-opleiding en een tandarts een 6-jarige universitaire studie. Wettelijke kaders waarbinnen de mondhygiënist en tandarts mogen handelen, maken het voor patiënten transparant wie, welke zorg verleent. Preventie is echter hot en door een 8-daagse cursus kan men al één van de volgende titels gebruiken: ‘preventie-assistent’, ‘paro-preventie-assistent’, ‘preventieconsulent’, ‘preventie-medewerker’ of ‘mondzorgmedewerker in de preventie’. Door een gebrek aan een erkende opleiding voor deze hulpkracht, zet NVM-mondhygiënisten haar vraagtekens bij de borging van kwaliteit en patiëntveiligheid onder deze groep. Tevens gaat het om een onbeschermde titel, dus ook als men de cursus niet haalt of niet volgt, mag men zich een dergelijke titel aanmeten en dat is zorgwekkend.

Zorgverlening
De mondhygiënist werkt zelfstandig, is zonder verwijzing te bezoeken en werkt binnen de wettelijke kaders van het deskundigheidsgebied. De HBO-opleiding waarborgt in de basis kwaliteit, patiëntveiligheid en professionele zorgverlening. Daarnaast bestaat er een KwaliteitsRegister voor Mondhygiënisten (het KRM) en een NVM-DiplomaRegister Mondhygiënisten. De patiënt kan dus met vertrouwen en zekerheid door een mondhygiënist behandeld worden.

Hulpkrachten zoals een ’preventie-assistent’, worden in de praktijk steeds vaker en breder ingezet om tandheelkundige behandelingen uit te voeren, zoals het verwijderen van tandsteen, het geven van poetsinstructies, maar ook het geven van verdoving en zelfs boren. Dit zónder dat de patiënt weet wie deze taken uitvoert en of deze medewerker wel voldoende is opgeleid. Vervolgens betaalt de patiënt exact dezelfde rekening, ongeacht of de behandeling door een mondhygiënist of ‘preventie-assistent’ is uitgevoerd. Kortom, veel mensen weten niet wie de mondzorg verleent en of ze de meest doelmatige zorg voor hun geld krijgen.

Deskundigheid
NVM-mondhygiënisten pleit voor een situatie waarbij de patiënt goed geïnformeerd is en de patiëntveiligheid en kwaliteit geborgd is. De patiënt heeft recht om te weten wie in zijn of haar mond werkt en wie de kosten in rekening brengt. NVM-mondhygiënisten roept patiënten op om bij de eigen mondzorgpraktijk na te gaan welke achtergrond de mondzorgverlener heeft. Elke patiënt verdient hoogwaardige en veilige mondzorg, want een gezonde mond is immers van levensbelang.

http://www.mondhygienisten.nl/images/stories/Afbeeldingen/150604_persbericht_afbeelding.jpg

Oilpulling met kokosvet - werkt het echt?

2015-06-30

Iedere dag een kwartier spoelen met kokosolie/-vet, helpt dat nu echt voor een gezonde mond en gezond lichaam. En is kokosvet nu wel gezond? Op vogue.nl kunt u ins en outs van bekende voedingsdeskundigen lezen.

Speeksel

2015-06-30

Speeksel is van groot belang voor ons functioneren. Dat merken we als de speekseluitscheiding tijdelijk stopt, bijvoorbeeld onder invloed van spanningen. Wanneer de speekselproductie voor langere tijd is verlaagd,door bestraling of een ziekte, heeft dat desastreuze gevolgen voor de gehele mondgezondheid. Meer informatie? Klik hier

 

Mond- en tongoefeningen tegen snurken

2015-06-30

Mond- en tongoefeningen kunnen het snurken verminderen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in CHEST.

Snurken
In de slaap ontspannen de spieren in de keel zich. De tong valt achteruit, waardoor de luchtweg nauwer wordt. De lucht in de vernauwde luchtweg laat de huig en andere slappe delen van de mond en keel trillen dat het snurkende geluid vormt.

Onderzoek
39 snurkpatiënten hebben deelgenomen aan het onderzoek. De helft van deze groep moest vier oefeningen doen. Bij de eerste oefening moesten ze de tip van hun tong tegen hun verhemelte duwen en de tong dan voorzichtig naar achter laten glijden. Voor de tweede oefening moesten ze hun volledige tong tegen hun verhemelte duwen. Bij de derde oefening moesten zij de tip van hun tong tegen de onderste tanden duwen, terwijl de rest van de tong ook ‘beneden’ moest blijven. En tot slot moesten ze hun mond zo ver mogelijk opensperren, de huig omhoog laten komen en “a” zeggen. De controlegroep werd behandeld met neusstrips.

Resultaat
Uit het onderzoek blijkt dat door het doen van de mond- en tongoefeningen, de frequentie van het snurken afneemt met 36 procent bij mensen die matig snurken of een milde vorm van slaapapneu hebben.

Behandeling
Volgens de onderzoekers lag de focus bij de onderzoeken in het verleden op zelfrapportage. Bij nieuwe behandelingen moet de focus volgens hen liggen op objectieve maatregelen.

Bron: Ieto V, Kayamori F, Montes MI, et al. (2015). Effects Of Oropharyngeal Exercises On Snoring: A Randomized Trial. doi:10.1378/chest.14-2953.  Via www.gavetandeninfo.nl

25 april 2012 - Aantal diabetici in 2025 verdubbeld

Het RIVM heeft in 2007 berekend dat er 740.000 mensen met diabetes in Nederland zijn. Dat kwam neer op 4,6% van de bevolking. Verwacht wordt dat in 2025 dat aantal is toegenomen tot 1,4 miljoen, ofwel, 8,4% van de bevolking.

De stijging van het aantal mensen met diabetes type 2 is voor te wijten aan een ongezonde leefstijl. Daarom is het belangrijk te investeren in de jeugd, investeringen in innovatie en een strengere overheid als het gaat om gezondheidsbevordering en voeding. Kinderen moeten al in een vroeg stadium leren over (mond)gezondheid, voeding en beweging. Aldus Philip Idenburg, adviseur en één van de auteurs van het boek: Diagnose 2025 - Diabetes.

 

 

 

 

 


De mondhygiënist – uw coach voor een leven lang een gezonde, frisse mond en stralende lach

Nieuws

Kwaliteit

Links

Mondhygiënistenpraktijk Doorn

Amersfoortseweg 21
3941 EJ  Doorn
T 0343-420617
info@mhpdoorn.nl

Openingstijden
Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 08.00 - 17.00 uur.

Op vrijdag 1x per veertien dagen.

Mondhygiënistenpraktijk Doorn   |   Amersfoortseweg 21   |   3941 EJ Doorn   |   T 0343-420617   |   info@mhpdoorn.nl

Mondhygiënistenpraktijk Doorn
custom
krm logo
Praktijk voor Mondhygiëne DoornMondhygiënepraktijk DoornMondhygiënepraktijk Doorn